Wey Dey Move. Dans en masquerades in een nieuwe wereld
Over Dele Adeyemo
Dele Adeyemo omschrijft zichzelf als architect, kritisch stedenbouwkundige en creative director. In zowel academische als artistieke onderzoeken bestudeert hij de manier waarop de processen en systemen die bepalen hoe we ruimte nu vormgeven en inrichten zich verhouden tot structurele, wereldwijde en vaak geracialiseerde leef-, woon- en werkpatronen. Hedendaagse verschijnselen zijn in zijn werk onlosmakelijk verbonden met hun historische oorsprong. In zijn recente promotieonderzoek verkende Adeyemo bijvoorbeeld hoe de eigentijdse ontworpen en gebouwde omgeving nog altijd de verplaatsing van mensen, middelen en denkbeelden weerspiegelt die ten tijde van de trans-Atlantische slavenhandel ontstond. Met zijn projecten stelt hij een Zwarte esthetiek waarin meer aandacht is voor klank en beweging tegenover de overheersende beeldtaal van zogenaamde rede, logica en productiviteit. Je zou kunnen zeggen dat hij choreografie inzet om de vanzelfsprekende normen van cartografie aan het wankelen te brengen.
Dele Adeyemo werd in 2019 geselecteerd voor een onderzoeksfellowship van Het Nieuwe Instituut. In dat kader werkte hij tijdens een residentie aan het project Alien Possession.
Voor het openingsritueel van de tentoonstelling G/D THYSELF: Spirit Strategy On Raising Free Black Children schreef Adeyemo een bezwering die verschillende rituelen en muziek- en dansoptredens aan elkaar verbond. Tegen de achtergrond van die installatie van The Ummah Chroma organiseerde hij daarnaast een dansworkshop waarin deelnemers uit verschillende diaspora’s gezamenlijk op zoek gingen naar wat hen al dansend en zingend verbond.