Night Shift organiseert een debatavond over diversiteit in museale tentoonstellingen en onder museumpersoneel. Steeds meer musea proberen diversiteit in hun tentoonstellingen te laten zien. Maar vaak geldt dat het overgrote deel van de medewerkers in een museum wit is. Een inclusief museum zou niet kunnen bestaan zonder een inclusief personeelsbeleid.

datum
19/10/2017
tijd
19:00 – 21:00
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis, aanmelden via Tickets

De editie van Night Shift op 19 oktober is gebaseerd op de volgende vragen: Wie werken er (niet) in onze musea? Wat is de invloed van de bewezen (onbewuste) neiging om mensen aan te nemen waarin we onszelf herkennen en het feit dat de sollicitatiecommissie vaak uit witte mensen bestaat? Hoe komt het dat het idee nog steeds leeft dat museumprofessionals met een bi-culturele achtergrond “er niet zijn”? “Ze zijn er wel!” bevestigde Stefanie van Gemert nog eens tijdens de bijeenkomst 'Visting the Museum' in september. Night Shift kijk naar de rol van opleidingen, zoals de Reinwardt Academie, die zo vaak een voorwaarde zijn voor museale functies. Ze gaan in gesprek met experts uit het veld over de vraag wat er moet gebeuren om het museale werkveld diverser en inclusiever te maken.

Richard Kofi 

Richard Kofi is tentoonstellingsmaker bij het Nationaal Museum van Wereldculturen. Zijn meest recente project is de tentoonstelling ‘Het heden van het slavernijmuseum’ die op 6 oktober opent in het Tropenmuseum.

Riemer Knoop

Riemer Knoop is lector Cultureel Erfgoed bij de Reinwardt Academie. De Reinwardt Academie biedt een Bachelor Cultureel Erfgoed en een internationale Master Museologie aan en is vaak als opleidingseis terug te vinden in vacatureteksten.

Joan Nunnely

Joan Nunnely is diversiteit expert en eigenaar van Eye for You - HR & Talentmanagement. Ze adviseert en begeleidt organisaties bij het ontwikkelen van een inclusiever personeelsbeleid.

RRKC

De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur doet momenteel samen met de Earsmus Universiteit onderzoek naar de culturele diversiteit van de Rotterdamse culturele sector. Tijdens Night Shift zullen zij dit onderzoek kort toelichten.

Night Shift

Night Shift is een nieuwe maandelijkse debatavond geïnitieerd door een organisatie van museumprofessionals. Nieuwsgierig, open en een tikkeltje kritisch wordt de relatie tussen culturele instellingen en hun publiek ter discussie gesteld. Experts uit het veld delen hun visie, maar er is vooral ruimte om samen in gesprek te gaan. De avond wordt georganiseerd door Night Shift.